Marijini obroci

Humanitarna organizacija Marijini obroci

Već nekoliko godina poznajem Gorana Molnara, Anđelka Glamočaka, Ružicu Barbarić, Meri Vovra, Damira Moskalja i Zdravka Tokića. Oni su vrlo ljubazni i susretljivi prijatelji iz Katoličke Crkve – spremni pomoći bližnjemu u svakom pogledu. Svake subote volontiraju na štandu u centru Vukovara i prikupljaju pomoć za škole u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Nesebično su dopustili da na štand stavimo i našu knjigu “Božji šapat u Dolini blagoslova” te da ona bude uručena svakome tko najsiromašnijima daruje novčani prilog. Prije svega, potaknuo bih zainteresirane da se priključe ovom djelu Božje ljubavi molitvom, volontiranjem ili dobrovoljnim prilogom. Svatko je dobrodošao priključiti im se na štandu. Za više informacija, kontaktirajte Gorana Molnara, koordinatora za Vukovar, na mobitel: 091 441 1216. U nastavku je njegov tekst o povijesti ove dobrotvorne udruge, kao i njezinom djelovanju u Vukovaru.

Vlado Pšenko

Program organizacije

Marijini obroci naziv je međunarodne dobrotvorne organizacije, koja se prethodno zvala „Scottish International Relief“ (SIR). Ova međunarodna udruga provodi program prehrane u školama u najsiromašnijim zajednicama u svijetu, gdje siromaštvo i glad ne dopuštaju djeci dobiti potrebno obrazovanje. Marijini obroci osiguravaju jedan dnevni obrok na mjestu obrazovanja kako bi privukli u škole djecu čije obitelji nisu u mogućnosti pružiti im prehranu. Time ujedno dobivaju priliku za obrazovanje koje će im, u budućnosti, biti izlaz iz siromaštva.
Ovakav način djelovanja su započeli 1. svibnja 2012., kada je “Scottish International Relief“ promijenio ime u “Marijini obroci“. Do tada su se uglavnom bavili dostavljanjem humanitarne pomoći u ratnim područjima, pa tako su dostavljali pomoć i u Hrvatsku za vrijeme rata.
Danas Marijini obroci hrane preko 1 250 000 djece na mjestu njihovog školovanja. Potrebno je samo 120 kn da bi se jednom djetetu osigurao jedan obrok svakog školskog dana tokom jedne godine, a za jednu kunu mogu se pripremiti dva obroka. Marijini su obroci u Hrvatskoj pokrenuti u srpnju 2009. te danas prehranjuju preko 11 400 djece u 14 školskih kuhinja (12 u Africi i jednu u Ekvadoru).
Vukovar se isto odlučio uključiti u veliku obitelj Marijinih obroka, te su vukovarski volonteri u rujnu 2016. započeli prikupljati donacije. Može nas se naći svake subote od 9-13 h u centru grada, osim zimi u siječnju i veljači, a ljeti u srpnju i kolovozu. U nepune tri godine u Vukovaru su se prikupile donacije za preko 130 000 dječjih obroka. Više informacija posjetite nas na internetu: marysmeals.hr

Goran Molnar

Kako sam postao volonter Marijinih obroka?

Volonter sam Marijinih obroka već više godina. Moj me je brat Ivica pozvao u grad na kavu. U samom je centru moju pozornost privukao štand. U gornjem je dijelu bio veliki natpis: MARIJINI OBROCI. Prišao sam bliže. Volonteri su mi pojasnili da se radi o prikupljanju pomoći za obroke učenicima u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Jedna darovana kuna može priskrbiti dva obroka. Ubacio sam nekoliko kovanica u kutiju za priloge.
Po povratku kući, poželio sam uključiti se u tu akciju. „Marijini obroci“ zaokupili su cijelo moje biće. Kontaktirao sam poznanicu, volonterku sa štanda. Upoznala me je s pojedinostima i pozvala na štand iduće subote u 9 sati. I tako je počelo. Zajedno s drugim volonterima proveo sam na štandu to jutro i rano popodne. Moje je srce gorjelo zbog radosti što će potrebiti u najsiromašnijim zemljama imati što jesti zahvaljujući i ovim našim naporima. S malo novčanih sredstava – možemo pomoći mnoge! Jedna zanimljivost: moja draga poznanica, volonterka sa štanda, tog je dana tijekom stanke otišla u pekarnicu u stilu: “Idem si kupiti neko pecivo.” Nije se vratila na štand i nije više dolazila volontirati.
S druge strane, ja sam ostao. Već dvije-tri godine ustrajno stojim iza štanda radujući se – zajedno s drugim volonterima – svakoj kuni, koju netko priloži. Vrlo mi je simpatičan taj događaj s poznanicom. Kad nam se priključe novi volonteri, našalim se: „Tijekom pauze radite što god hoćete, samo se nemojte približavati pekarnici!” Zahvaljujući „Marijinim obrocima“, a tako i drugim aktivnostima, u koje me je Gospodin uključio, moja se vjera značajno produbila.
Evo i primjera kako me Gospodin uči! Štandu se približavala osoba iz mog okruženja. Postojao je zid između mene i nje. Ne znam zašto, ali nije voljela susresti se sa mnom. Zastala je taj dan kraj štanda držeći u ruci novčanicu. Prije nego što ju je ubacila u otvor kutije, ugledala je mene s druge strane štanda. Zadržala je novčanicu i pošla dalje. Ljubazno sam izgovorio: „Neka vas Bog blagoslovi!“ Nakon toga sam otvorio svoj novčanik i ubacio toliki novčani iznos, koliki je ona htjela dati. Osjetio sam silnu radost što sam reagirao na Božji način.

Anđelko Glamočak

Zašto pomažemo siromašne?

Ja sam volonter „Marijinih obroka“. Na žalost ima siromašnih i kod nas i pomaže svatko od nas i njima, ali kod nas ima i više mogućnosti za siromašne. Postoji sustav socijalne pomoći, ima udruga koji pomažu siromašnima…itd. U svijetu ljudi umiru od gladi i žeđi, države nemaju nikakve sustave pomoći za njih, prepušteni su sami sebi. Većina od njih nema čak ni mogućnost upecati ribu, ubrati neko voće ili nešto jestivo što bi mogli pojesti. Nema plodne zemlje, nema pitke vode. Još jedan razlog je to što za samo 120 kn možemo osigurati jednom djetetu godinu dana da ima svaki dan jedan obrok u školi, a ovdje sa 120 kn možemo nekom pomoći za možda tjedan dana. Troškovi života kod nas su 10 – 50 puta veći nego u zemljama kojima pomažemo. Tamo nema režija, jedini trošak je hrana koja je puno jeftinija nego kod nas. Za 1 kunu se mogu pripremiti dva obroka. Pa unatoč tome i to je mnogima preskupo, pa danima ništa ne uspiju pojesti.

Damir Moskalj