Vlado Pšenko u Južnoj Koreji

Iskustva iz Južne Koreje

Na poziv Abrahama Kima, voditelja male korejske zajednice u Zagrebu, krajem listopada boravio sam u glavnom južnokorejskom gradu Seoulu. U njegovoj se okolici održavala konferencija pod nazivom: Svjetski samit molitelja (World Prayer Summit). Na primjerima biblijskih heroja vjere i molitelja poput Ilije upućen je snažan poticaj na dublje predanje Bogu u molitvi.

Tom je skupu – koji se organizira jednom u četiri godine – prisustvovalo 150 predstavnika crkava različitih denominacija iz 81 zemlje svijeta. Organizatori su snosili troškove puta i smještaja. U kratkom sam izlaganju imao priliku ponešto reći o Hrvatskoj, posebno o Vukovaru, i pozvati na zajedničku molitvu za stanovnike grada, čija su srca izranjavana i puna ožiljaka. U zaključku, veliko je mnoštvo skupljeno u dvorani Prezbiterijanske Crkve, domaćina tog skupa, molilo za grad Vukovar, uz želju da ranjena srca budu iscijeljena Božjim zahvatom.

Nađimo mir u Gospodinu Isusu, bio je naglasak molitve, i pomirimo se jedni s drugima. Osobito je bilo dirljivo i dojmljivo druženje sa skupinom Abrahamovih kršćanskih prijatelja u Seoulu. Priredili su nam srdačnu dobrodošlicu, sve su vrijeme bili uz nas te su obećali da će se svakodnevno moliti za Vukovar, Zagreb i Hrvatsku do kraja života. To je veliko ohrabrenje. Mogao sam iskusiti kako molitvu uzimaju ozbiljno te podosta vremena provode u molitvenom zajedništvu s Gospodinom. Sudjelovao sam u jutarnjoj molitvi i bogoslužju (početak: 5:30 sati) u jednoj od crkava u Seoulu te se uvjerio u revnost njihovih vjernika. Uobičajeno je da dan započinju zajedničkim sastankom i molitvom te nakon toga odlaze na posao. U Vukovar sam se vratio pun lijepih dojmova o gostoljubivosti korejskih kršćana i o njihovom molitvenom zanosu i poletu.

Više o boravku u Južnoj Koreji, pogledajte ovdje:

Vlado Pšenko