Udruga Luč

Mirovna udruga “Luč”

Odlomak iz teksta koje su napisale Dragica Aleksa, predsjednica Udruge Luč, za dijalog i nenasilje, Berak i Nataša Vukadinović, vanjska suradnica Udruge Luč, za dijalog i nenasilje, Berak.
“U današnjem vremenu svjedoci smo, kao nažalost i nebrojeno puta kroz povijest, kako je religijski identitet često razlog neslaganja pa i ozbiljnih sukoba. Činjenica je da svaka religija poziva na mir, prihvaćanje drugačijega, razumijevanje, poštivanje i ljubav prema bližnjem. Stoga Udruga Luč iz Berka već dvanaest godina aktivno radi na povezivanju vjernika različitih vjerskih identiteta okupljajući ih na zajedništvo i dijalog kroz međureligijsku molitvu, po uzoru na molitvu iz Asiza, koju je utemeljio sveti papa Ivan Pavao II.
Kako nam je neopisivo važna uključenost, uvažavanje i prihvaćanje različitosti Vas i vjernike Vaše vjerske zajednice želimo pozvati na otvorenost i suradnju, te vas zamoliti da svojim prisustvom uveličate ovo događanje.
Upoznavanjem različitosti smanjujemo predrasude koje imamo o drugima, gradimo nova poznanstva i nove prilike za zajedništvo, kako bi svaki čovjek na ovoj zemlji, bez obzira kojem narodu pripada, kojim jezikom govori, postao naš bližnji čime slijedimo Isusovu zapovijed „Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga”.
O međureligijskom susretu, u organizaciji Udruge Luč,na kojem je nastupala i Kristova Crkva – Vukovar, možete pogledati ovdje: